29 May

Ticari marka nasıl tescil edilir? Ticari marka tescili için hangi belgeler gereklidir? Marka tescili ne kadar süreyle geçerlidir? Bu yazımızda marka tescili ile ilgili tüm bu sorulara cevap vermek istedik.

Marka nedir? Marka,
 bir veya bir grup üretici ve/veya satıcının mal ve hizmetlerini tanımlamak, pazarlamak ve ayırt etmek için kullanılan isim, terim, kelime, sembol, model, işaret, şekil, renk veya bunların çeşitli parçaları anlamına gelir. birbirinden. rakiplerinizden. Amerikan Pazarlama Birliği markayı, bir satıcının veya satıcı grubunun ürün ve hizmetlerini tanımlamayı ve onları rakiplerinden ayırmayı amaçlayan bir isim, ifade, işaret, sembol veya tasarım olarak tanımlamaktadır.

Günümüzde marka değeri milyarlarca dolarla ölçülen şirketler var. 2024 sonuçlarına göre dünyanın en değerli markası olan Apple’ın marka değerinin 516.6 milyar dolar.

Marka Tescili


Ticari marka tescili neden önemlidir?


Marka koruması,
 iş modelinin veya ürünün geliştirme aşamasından itibaren dikkate alınması gereken bir şeydir. Sanayi hukukuna ait bir markanın korunması tescil ile mümkündür. Gelecekte marka haklarının olası ihlali durumunda, marka haklarını talep etmek, tecavüzün sona erdirilmesini, önlenmesini ve ortadan kaldırılmasını talep etmek, tazminat talep etmek, marka tecavüzcüleri hakkında ceza soruşturması başlatmak, markayı sahte ürünlere karşı korumak gibi birçok seçenek bulunmaktadır. . Com.tr alan adı satın almak Bu bakımdan marka tescili önemlidir. Tescilsiz markalar ancak haksız rekabete karşı dar korumadan yararlanabilmektedir.

Hangi ticari markalar tescil edilebilir?


Herhangi
 bir işaret ayırt edici nitelikte ise marka olarak tescil edilebilir. Sicilde açık ve tam olarak anlaşılır bir şekilde temsil edilmesi koşuluyla, kelimeler, şekiller, renkler, harfler, sayılar, sesler ile malın veya ambalajının şekli dahil her türlü işaretten oluşabilir. . Ayırt edici kalite, bir markayı herhangi bir nedenle diğerlerinden farklı kılan özellik ve unsurları ifade eder. Bir marka ya başlangıçta farklıdır ya da bu niteliğini zamanla kullanım ve yatırım yoluyla kazanır. duyurular, reklamlar, tanıtım programları, kampanyalar ve yatırım çalışmaları yoluyla.

Halihazırda
 gerçek kişilerin ad, soyad ve rumuzları marka olarak tescil edilebilmektedir. Markayla özdeşleşen sloganlar, mallar veya ambalaj biçimleri de marka tescili ile korunabilir.

Ticari marka tesciline nasıl başvurulur?

Ticari marka
 başvurusu fiziki belgelerle veya internet üzerinden yapılabilir. Başvuru için başvuru sahibinin tacir veya şirket olmasına gerek yoktur, gerçek kişiler de marka tescili başvurusunda bulunabilir. Her marka için ayrı tescil başvurusu yapılması gerekmektedir. Birden fazla marka için başvuru yapılamaz.

Marka başvurusu, başvuru sahibinin kimliğine ilişkin bilgileri, marka örneğini, başvuru konusu mal veya hizmetlerin listesini, başvuru ücretinin ödendiğini gösteren belgeyi içeren başvuru formunu, Kanunun söz konusu durumunda teknik bilgi, Başvuru ortak bir marka veya garanti markası için yapılmışsa ve rüçhan talebinde bulunulmuşsa, imtiyazlı başvurunun ödendiğini ve başvurunun bir garanti markası kullandığını gösteren bir belgeyi içermesi gerekir. mektup veya diğer harfler. Latin alfabesinden daha. marka örneği, Latin alfabesindeki karşılıklarını içermektedir. Marka tescili, başvuruya istinaden TPE tarafından gerçekleştirilen idari süreç sonunda gerçekleşir.

Bu işlem;
 
Tescil başvurusu,
Başvurunun TPE’de sınıflandırılması ve incelenmesi,
Başvurunun yayınlanması,
Başvuruya itiraz, itirazların incelenmesi,
Tescil belgelerinin verilmesi / başvurunun reddedilmesi aşamalarını içerir ve 7- 9 ay. Talebi tamamıyla sunulan veya eksiklikleri giderilen ve süresi içinde itiraz edilmeyen veya itiraz kesin olarak reddedilen talep sabitlenerek sicile işlenir. Başvuru sahibine ayrıca “marka tescil belgesi” de verilir.

Marka tescili ile garanti edilen koruma
 süresi, tescil talebinin iletildiği tarihten itibaren 10 yıldır. Bu süre her 10 yılda bir geçerli olmak üzere 10 yıllık artışlarla süresiz olarak uzatılabilir.
Koruma
 süresinin bitiminden itibaren altı ay içerisinde tescili yenilenmeyen markalar geçersiz sayılır. Yenileme talebinin ve yenileme ücretinin ve ödemesinin koruma süresinin bitiminden önceki altı ay içinde yapılması gerekmektedir. Bu süre içerisinde başvuru yapılmaması halinde, koruma süresinin bitiminden itibaren altı ay içinde primin ödenmesi şartıyla süre uzatımı verilebilir.

Ticari marka tesciline başvurmak, ticari
 markanın kullanılmış olmasını gerektirmez. Ancak markanın tescilinden itibaren 5 yıl içerisinde kullanılmaması halinde markanın hükümsüzlüğüne karar verilir.

Gordion Patent'e hoşgeldiniz.